Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Μεγάλη Δευτέρα Εσπέρας (Η Ακολουθία του Νυμφίου) - Ζωντανή Μετάδοση της ακολουθίας του Νυμφίου από …

Κυριακή των Βαΐων Εσπέρας (Η Ακολουθία του Νυμφίου) Ζωντανή Μετάδοση της ακολουθίας του Νυμφίου από…

Κυριακή των Βαΐων - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Ιερός Ναός …

Κυριακή των Βαΐων - Κήρυγμα Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου. Μετόχι Ιεράς…

Κυριακή E΄ των Νηστειών (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετ…

ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
2024
Εκκλησία Κύπρου 
Ιερά Μονή Κύκκου 
Ορθόδοξη εκκλησία Κύπρος
Ελληνικά
ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ 2023
Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρου «Το Σύγχρονο Ουκρανικό Ζήτημα και η κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνες επίλυσή του»

Υποστήριξη Διδακτορικής Διατριβής Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα

Πραγματοποιήθηκε η επιτυχής υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου με θέμα: «Η θεολογία του μαρτυρίου και το φαινόμενο των Νεομαρτύρων στην ελληνική και σλαβική ορθόδοξη παράδοση».

Η διδακτορική διατριβή, η οποία εκπονήθηκε στο Τμήμα Θεολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Αθανασίου Ε. Καραθανάση και με συμβούλους τους Καθηγητές Χρήστο Κ. Οικονόμου και Μιχαήλ Γ. Τρίτο.

Υποστήριξη Διδακτορικής Διατριβής Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα

Η παρουσίαση της διατριβής έγινε ενώπιον της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία είχε ως εξωτερικό αξιολογητή τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης π. Αθανάσιο Γκίκα, και ως εσωτερικό αξιολογητή τον Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Νίκο Νικολαΐδη. Η Επιτροπή ενέκρινε, αξιολόγησε και επιβράβευσε την εργασία αυτή ως άριστη μετά διακρίσεως.

Η εν λόγω Διδακτορική διατριβή εκθέτει και επεξεργάζεται στο σύνολό της την ορθόδοξη έκφραση της θεολογίας του μαρτυρίου, υπό το πρίσμα, μάλιστα, του κεφαλαίου των Νεομαρτύρων στην ελληνική και σλαβική ορθόδοξη παράδοση και ζωή και διερμηνεύεται η οικουμενική διάσταση της Ορθοδοξίας και αναδεικνύεται, ταυτόχρονα, ο μαρτυρικός θεμέλιος λίθος, επάνω στον οποίο χάραξαν καθ’ άπασαν την οικουμένη τα υπ’ αυτών μαρτυρικά Αγιολόγια, τα οποία αγιαστικά εμβολιάζουν, δι’ αιμάτων και ιδρώτων, παλαιών μαρτύρων και Νεομαρτύρων, πάντα τα έθνη, καθιστώντας αυτούς εμπειρικούς μάρτυρες της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού «έως εσχάτου της γης».

Συγχαίρουμε θερμά τον Πανιερώτατο για το νέο και άρτιο αυτό θεολογικό του πόνημα, το οποίο διακρίνεται για την πρωτοτυπία του, αλλά και για την επιστημονική του συμβολή στο χώρο της Θεολογίας.

Ευχόμαστε ο Κύριος μας να του δίνει πάντοτε υγεία και δύναμη για να συνεχίσει να διακονεί την θεολογική επιστήμη, αλλά και το θεοφιλές και λαοφιλές ποιμαντικό του έργο.

Υποστήριξη Διδακτορικής Διατριβής Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα.
Τμήμα Θεολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας