Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Κυριακή των Βαΐων - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Ιερός Ναός …

Κυριακή E΄ των Νηστειών (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετ…

Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου - Άμεση Μετάδοση από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Άγιος Προκόπιος (Πα…

Κυριακή Δ’ των Νηστειών (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετ…

Ακολουθία των Χαιρετισμών – Δ΄ Χαιρετισμοί. Άμεση Μετάδοση από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Άγιος Π…

ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
2024
Εκκλησία Κύπρου 
Ιερά Μονή Κύκκου 
Ορθόδοξη εκκλησία Κύπρος
Ελληνικά
ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ 2023
Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρου «Το Σύγχρονο Ουκρανικό Ζήτημα και η κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνες επίλυσή του»

Έργο Πανιερωτάτου

ΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΥΚΚΟΥ
ΕΠΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΚΚΟΥ
κ.κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ


Η Ιερά Μονή Κύκκου ως ακούραστος θεματοφύλακας της Ορθόδοξης παράδοσης και το καμάρι του Ελληνικού πνευματικού κόσμου κατόρθωσε μέσα στην μακραίωνη ιστορία της να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην Εκκλησία, την κοινωνία και γενικότερα τον άνθρωπο. Σήμερα υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Ηγουμένου της, Επισκόπου Κύκκου κ. Νικηφόρου έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολυδιάστατο έργο των αγαθών καρπών του οποίου μπορεί να γεύεται όχι μόνο η Κύπρος αλλά και πολλές εμπερίστατες χώρες του εξωτερικού.
Με άπειρη από το Θεό ευλογία και αγάπη, με πολλή προσευχή και μελέτη, ταυτόχρονα όμως και με πολλή προγραμματισμό, σκληρή δουλειά και αξιοποίηση των ικανοτήτων κάθε μοναχού και κάθε συνεργάτη, ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, ένας συγχρονισμένος με την εποχή του Ιεράρχης, ενεργώντας πάντοτε μέσα στα πλαίσια της Ορθόδοξης παράδοσης, κατάφερε, από την ημέρα της ενθρόνισής του το 1984, να οδηγήσει την Ιερά Μονή Κύκκου σε σημαντικές πνευματικές επιτυχίες:

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Από το 1984 και μέχρι σήμερα το ποσό που έχει διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς (σε πάσχοντες, αναξιοπαθούντες, χήρες, ορφανά, φιλανθρωπικά σωματεία και ιδρύματα) ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια λίρες, γεγονός πρωτοφανές για ένα Ορθόδοξο Μοναστήρι της Κύπρου. Τα έσοδα της Μονής είναι αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου και σχεδιασμένου από τον Επίσκοπο προγράμματος οικονομικής πολιτικής και χρηστής διοίκησης με κύρια χαρακτηριστικά του την ορθή συγκρότηση και τη διαφάνεια. Τα έξοδα και τα έσοδα της Μονής ελέγχονται σε τακτική βάση από το Ελεγκτικό Τμήμα της Ιεράς Συνόδου, το οποίο τα τελευταία χρόνια ελέγχει το 100% των λογιστικών πράξεων της Μονής σε τρεις φάσεις: Ανά εξάμηνο, εννιάμηνο και δωδεκάμηνο, ενώ ο έλεγχος μπορεί να διεξαχθεί και σε έκτακτες περιπτώσεις. Αξίζει ν΄αναφέρουμε ότι ο Επίσκοπος Κύκκου παρέλαβε την Μονή με υψηλό χρέος και με μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας της Μονής να βρίσκεται υπό κατοχή. Το 1974 η Μονή χρησιμοποίησε όλους τους λογαριασμούς της σε τράπεζες για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων και έτσι ξεκίνησε το έργο της με σχεδόν καθόλου κινητή περιουσία, δωρίζοντας ταυτόχρονα πολλή ακίνητη περιουσία για τις ανάγκες του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού μας.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Η πολυδιάστατη προσφορά της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Παιδεία θα μπορούσε να συνοψιστεί όπως πιο κάτω:
• Ίδρυση αιθουσών τελετών σε Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Κύπρο.
• Ίδρυση κέντρων ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου καθώς και στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο.
• Δωρεά εκτάσεων γης για την ανέγερση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων).
• Ίδρυση νηπιαγωγείων σε προσφυγικούς συνοικισμούς .
• Ίδρυση εργαστηρίων της Ειδικής Σχολής Λευκωσίας για τα δυσπροσάρμοστα παιδιά.
• Επιχορήγηση προς εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης σε πολλά σχολεία ανά την Κύπρο.
• Χορήγηση σημαντικών ποσών σε διάφορα σχολεία για την αγορά σχολικού εξοπλισμού.
• Υποτροφίες σε εκατοντάδες νέους.
• Αγορά και προσφορά σε σχολεία ιστορικών και ηθοπλαστικών βιβλίων για καλύτερη επαφή των νέων με την ιστορική και θρησκευτική παράδοση του λαού μας.
• Ανέγερση παρεκκλησιών σε πολλά σχολεία για επαφή των νέων με τη λειτουργική ζωή της εκκλησίας και ιδιαίτερα με το μυστήριο της ιεράς εξομολόγησης.
• Επιχορήγηση αποστολών για συμμετοχή εκπαιδευτικών σε σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμορφωτικά σεμινάρια.
• Χορήγηση χρηματικής βοήθειας σε άπορους μαθητές για αγορά σχολικού εξοπλισμού και καταβολή διδάκτρων για τη φροντιστηριακή προετοιμασία τους, ενόψει προεισαγωγικών εξετάσεων.
• Κάλυψη εισιτηρίων για εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ελλάδα άπορων μαθητών.
• Συνεργασία και ενίσχυση Υπουργείου Παιδείας σε πολλούς τομείς της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
• Ο Επίσκοπος Κύκκου, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου ενίσχυε από την θέση αυτή την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ανώτατου αυτού ιδρύματος ενώ συνεχίζει να παραχωρεί προπτυχιακές και μεταπτυχιακές υποτροφίες σε φοιτητές του.
• Ο Επίσκοπος παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον χώρο της παιδείας στην Κύπρο και ενισχύει ποικιλοτρόπως πολλούς εκπαιδευτικούς φορείς.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Η Ιερά Μονή Κύκκου υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου της επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία σε μια σειρά θέματα που αγγίζουν σχεδόν το σύνολο της κοινωνικής μας ζωής. Συγκεκριμένα:
• Δημιούργησε κέντρα νεότητας σε προσφυγικούς συνοικισμούς.
• Χρηματοδοτεί και ενισχύει την σταυροφορία εναντίον της μάστιγας των ναρκωτικών (π.χ Αγία Σκέπη, ΚΕΝΘΕΑ κ.λ.π), με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
• Χρηματοδοτεί και συνεχίζει να ενισχύει φορείς για την καταπολέμηση του καρκίνου των καρδιοπαθειών, της μάστιγας της πείνας κ.ά.
• Χρηματοδότησε αντιπολεμικές εκδηλώσεις.
• Ανέλαβε την υλοποίηση προγραμμάτων για αντιμετώπιση της αστυφιλίας σε απομακρυσμένα χωριά της Κύπρου. Η προσπάθεια αυτή που συνεχίζεται είναι συνυφασμένη με την εξεύρεση εργασίας στους κατοίκους με την ανέγερση μικροβιομηχανικών μονάδων, την αξιοποίηση των εσόδων των μονάδων αυτών για επανεπενδύσεις σε κοινωφελή έργα στις κοινότητες και για την ενίσχυση του αγροτουρισμού μέσω της δημιουργίας ξενώνων και της ανέγερσης πολιτιστικών μουσείων.
• Ίδρυσε πολιτιστικούς συλλόγους για υγιή ψυχαγωγία των νέων της υπαίθρου και ανήγειρε κέντρα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε χωριά δημιουργώντας κίνητρα στη νεολαία να μην εγκαταλείψει την επαρχία.
• Ίδρυσε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας «Ελεούσα του Κύκκου» για άτομα με βαριές αναπηρίες. Στο Κέντρο αυτό φιλοξενούνται και περιθάλπονται σε ημερήσια βάση συνάνθρωποί μας με βαριές αναπηρίες, οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοσυντηρούνται ή δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθούνται από τρίτα άτομα. Ένας αριθμός πασχόντων συνανθρώπων μας έχει την δυνατότητα της μόνιμης παραμονής και φροντίδας στο Κέντρο.
• Ίδρυση Κέντρου Κοινωνικής και Πνευματικής Στήριξης. Το Κέντρο αυτό στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε νεοσύστατες οικογένειες, όπως επίσης και στην παροχή ψυχολογικής και πνευματικής στήριξης στην νεολαία. Ταυτόχρονα το Κέντρο αυτό ασχολείται με τη διοργάνωση σειράς σεμιναρίων και προληπτικών προγραμμάτων τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων του τόπου μας όπως τα ναρκωτικά, η βία, η νεανική εγκληματικότητα, η ανεργία, οι ανίατες ασθένειες κ.ά.
• Επιτυχής Διοργάνωση επιστημονικών οικολογικών συνεδρίων με σκοπό την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και παράλληλα σωστής επιστημονικής ενημέρωσης για τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα του τόπου μας και της ορθής αντιμετώπισής τους.
• Επιτυχής διοργάνωση συνεδρίων με κοινωνικά θέματα. Στο τελευταίο συνέδριο έγινε προβολή και προτάθηκαν λύσεις για το θέμα της παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών στην Κύπρο.
• Δημιουργία μεγάλου πάρκου-κήπου δίπλα από το Μετόχιο Κύκκου στη Λευκωσία με σιντριβάνια, ζωολογικό και πτηνολογικό κήπο. Με συνεχόμενη παρουσία ειδικής ασφάλειας δίνεται μια εναλλακτική λύση ασφαλούς οικολογικής ψυχαγωγίας στους κατοίκους και τα παιδιά της πρωτεύουσας, ενώ οι κήποι παραχωρούνται τακτικά για τη διεξαγωγή μεγάλων παγκύπριων φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και συναυλιών.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ανεκτίμητη υπήρξε η προσφορά της Μονής και στον τομέα της Υγείας. Στη σημαντική αυτή δράση συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:
• Αγορά ιατρικού εξοπλισμού για το μεταμοσχευτικό κέντρο νεφροπαθών αξίας εκατόν χιλιάδων λιρών.
• Δωρεά προς το Υπουργείο Υγείας αυτοκινήτων αιμοδοσίας και ασθενοφόρων προς κάλυψη των αναγκών της υπαίθρου.
• Ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και των Κυβερνητικών Ιατρείων της υπαίθρου.
• Οικονομική ενίσχυση ασθενών για μετάβαση και υποβολή σε χειρουργικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.
• Οικονομική στήριξη οργανισμών για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
• Ενίσχυση σε εξοπλισμό νοσοκομείων χωρών του εξωτερικού που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και πολέμους.
• Αποστολή σε άπορους τουρκοκύπριους ασθενείς φαρμάκων και ειδικών μηχανημάτων αποσιδηροποίησης αίματος.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Για τη μεγάλη εκκλησιαστική, ποιμαντική και πνευματική προσφορά της Μονής αναφέρουμε τα πιο κάτω:
• Στελέχωση της Ιεράς Μονής Κύκκου όπως και των Μετοχίων της με πνευματικούς Ιερείς για κάλυψη των πνευματικών αναγκών των πιστών.
• Ίδρυση Γραφείου Εκκλησιαστικής διακονίας στο Μετόχιο Κύκκου στη Λευκωσία. Το τμήμα αυτό παρέχει πνευματική τροφοδοσία στο λαό του Θεού μέσω εκδόσεων, γραπτού και προφορικού λόγου, ενώ αναλαμβάνει με μεγάλη επιτυχία και την κατήχηση αλλοδαπών οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Ορθοδοξία. Μέχρι σήμερα βαπτίσθηκαν με την βοήθεια των κατηχητών μας άνθρωποι προερχόμενοι από το Ισλάμ, Καθολική Εκκλησία, Βουδιστές, και αβάπτιστοι Χριστιανοί από διάφορες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Επιτελείται επίσης και Ιεραποστολικό έργο εντός Κύπρου για διάδοση του Θείου λόγου και αντιμετώπισης των αιρέσεων.
• Αποστολή καταρτισμένων σε ξένες γλώσσες πατέρων της Μονής, για την κάλυψη των πνευματικών αναγκών αλλοδαπών ορθοδόξων και ιδιαίτερα των ορθοδόξων αλλοδαπών τροφίμων, των κεντρικών φυλακών Κύπρου.
• Θέσπιση καθημερινών πρωϊνών και απογευματινών ακολουθιών στο Μετόχιο Κύκκου στη Λευκωσία, για την καλύτερη και πιο τακτική εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών των εργαζομένων κατοίκων της πρωτεύουσας.
• Καταγραφή με πολλή ευλάβεια των εκατοντάδων Ιερών λειψάνων της Μονής και ετοιμασία γι΄ αυτά ειδικών λειψανοθηκών. Ανάθεση σε υμνογράφο, της συγγραφής ακολουθίας και παρακλητικού κανόνα για κάθε τιμώμενο άγιο και καταρτισμός ολόχρονα προγράμματος εορτασμού και προσκυνήματος των Ιερών λειψάνων για καλύτερο αγιασμό των πιστών και τακτική επίκληση της βοήθειας των Αγίων υπέρ υγείας και σωτηρίας του λαού μας αλλά και ολόκληρης της οικουμένης.
• Πραγματοποίηση Παγκύπριων παρακλήσεων και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του Κύκκου, για την πνευματική αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών, (ανομβρίας στην Κύπρο, σεισμών, πλημμυρών, τσουνάμι κ.λ.π), πολέμων (Σερβία, Ιράκ κ.λ.π), λοιμών (Αφρική) και Εθνικών θεμάτων, με τελευταία την υπόθεση του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, όπου γράφηκε ειδικός παρακλητικός κανόνας ο οποίος ψάλθηκε με χιλιάδες συμπατριώτες μας την προηγουμένη του δημοψηφίσματος και έγινε δέηση για θετική έκβαση του Κυπριακού προβλήματος.
• Χρηματοδότηση ανακαίνισης και συντήρησης κελιών, σκητών και Μονών στο Άγιο Όρος. Στήριξη έργων επιβίωσης Αγιορείτικων Μονών όπως η χρηματοδότηση δημιουργίας Φράγματος νερού για την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
• Χρηματοδότηση ανακαινίσεων και κάλυψη κατά καιρούς εξόδων και αναγκών πολλών Κυπριακών Μονών, όπως Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου, Αγίου Ηρακλειδίου, Ιεράς Μονής Μαχαιρά, Ιεράς Μονής Παναγίας Τρικουκκιάς και πολλών άλλων.
• Πλήρης Ανακαίνιση Ιερατικής Σχολής, την οποία η Μονή Κύκκου στηρίζει από τον καιρό της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα.
• Δωρεά εκτάσεων γης για ανέγερση πολλών ναών σ’ ολόκληρη την Κύπρο.
• Εισφορές για ανέγερση πέραν των 100 ναών σ΄ όλη την Κύπρο όπως του Αγίου Νικολάου Έγκωμης, του Αγίου Παντελεήμονος στη Λευκωσία, του Αποστόλου Ανδρέα στο Νικητάρι, του Αποστόλου Μάρκου στο Στρόβολο, του Αποστόλου Παύλου Μεσόγης, της Αγίας Μαρίνας και Αγίου Γεωργίου στην Πάφο και πολλών άλλων.
• Ενίσχυση ναών που πλήγησαν από σεισμούς στην Ελλάδα και στήριξη των σεισμοπαθών.
• Οικονομική ενίσχυση ναών και κληρικών σε Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία κ.λ.π
• Οικονομική ενίσχυση κατά περιόδους Μητροπόλεων και ιδιαίτερα των προσφυγικών, Κυρηνείας και Μόρφου.
• Οικονομική ενίσχυση ιερέων και των οικογενειών τους.
• Στήριξη Ορθοδόξων Ιδρυμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
• Οικονομική στήριξη και χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές Θεολογίας.
• Αποστολή κληρικών για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό.
• Σχεδιασμός και χρηματοδότηση για την λειτουργία Σχολής Θεολογικών και Πολιτιστικών Σπουδών στην Κύπρο.
• Ενίσχυση αγιολογικής έρευνας και έκδοση πλήθους συλλογών
Ιερών ακολουθιών.
• Οικονομική ενίσχυση για την ανοικοδόμηση του ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα. Γι’ αυτή την ενέργεια και γενικότερα για τη στήριξη των Σλαύων Ορθοδόξων, ο Επίσκοπος Κύκκου, τιμήθηκε από Ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς με διάφορες διακρίσεις. Φιλοξενία Αντιαιρετικού Κέντρου και Εκκλησιαστικού Βιβλιοπωλείου στον Αρχάγγελο.
• Οικονομική στήριξη και χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε φοιτητές θεολογίας και παιδιά κληρικών.
• Ως επίτευγμα αναφέρονται η συνεχής και ακούραστη επαφή και επικοινωνία του Επισκόπου σε καθημερινή βάση με πλήθος κληρικών και λαϊκών και η επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων τους με πνευματική και ψυχολογική και γενικά με κάθε μορφής στήριξη καθώς και οι εκατοντάδες ομιλίες και τα κηρύγματά του με θρησκευτικό και πνευματικό περιεχόμενο.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
• Ο Επίσκοπος Κύκκου διακρίνεται από το μοναδικό χάρισμα να λειτουργεί πάντα συναινετικά και να γεφυρώνει διαφορές και αντιπαλότητες αποσοβώντας έτσι κρίσεις που κατά καιρούς σοβούσαν στους κόλπους της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα:
• Στην περίπτωση του αείμνηστου Ηγουμένου Μαχαιρά Διονυσίου διαμεσολάβησε για την επίλυση του προβλήματος και προσέφερε στον γέροντα στέγη και πλήρη φροντίδα στο μετόχι της Μονής Αγ. Προκόπιος. Στη συνέχεια του παραχώρησε την διεύθυνση της Εκκλησιαστικής Χορωδίας και της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Μονής, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι και την ειρηνική τελευτή του.
• Στην υπόθεση Παγκρατίου που τόσο ταλάνισε την Εκκλησία της Κύπρου με δική του πρωτοβουλία πρωταγωνίστησε στην ειρηνική επίλυση και διευθέτηση του θέματος.
• Στην πολύκροτη κρίση της Εκκλησίας με τον Μητροπολίτη Αθανάσιο διαδραμάτισε συναινετικό ρόλο και ήταν ο μοναδικός Ηγούμενος από Μονές και Μητροπόλεις της Κύπρου ο οποίος δεν υπόγραψε καταδικαστική επιστολή εναντίον του Μητροπολίτη Αθανασίου ενώ επέμεινε στην διεξαγωγή δίκαιης δίκης από Μείζονα Σύνοδο, γεγονός που τελικά μετά και από δικές του προσωπικές διαμεσολαβήσεις έγινε κατορθωτό.
• Στην υπόθεση εναντίον του Αγιορείτη γέροντα Μοναχού Ιωσήφ, κατέβαλε συμβιβαστικές προσπάθειες για την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των εμπλεκομένων.
• Με την δημιουργία από τον Επίσκοπο Κύκκου του μόνιμου διεθνούς Βήματος Συνάντησης Θρησκειών και Πολιτισμών προάγεται η ειρήνη σ’ ολόκληρο τον πλανήτη μας αφού άνθρωποι απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών, συναντιούνται όχι για να διεξάγουν δογματικό ή πολιτικό διάλογο και να βρουν λύσεις αλλά για μια ανθρώπινη συνεργασία σε θέματα ειρήνης και μια καλύτερη αλληλογνωριμία, η οποία οδηγεί στην υπέρβαση των διαφορών που παραδοσιακά υπάρχουν ανάμεσα σε λαούς και θρησκείες.
• Ως αναγνώριση της προσφοράς του Επισκόπου Νικηφόρου στον τομέα εμπέδωσης της παγκόσμιας ειρήνης η Ευρωπαϊκή ένωση τον κάλεσε να προσφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να απευθύνει έκκληση σ’ όλο τον κόσμο για επικράτηση της ειρήνης και διακοπή κάθε εχθροπραξίας μεταξύ λαών και πολιτισμών.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Η Εθνική προσφορά της Μονής προς στη χειμαζόμενη πατρίδα μας δε θα μπορούσε ασφαλώς να υπολείπεται. Η συμβολή της Μονής συνίσταται συγκεκριμένα στα πιο κάτω:
• Επαναπατρισμός συληθεισών αρχαιοτήτων και άλλων κειμηλίων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
• Εισφορά κατά καιρούς μεγάλων ποσών για την άμυνα της Κύπρου.
• Φιλοξενία σε γη της Μονής στρατοπέδων της Εθνικής Φρουράς.
• Υιοθέτηση και οικονομική στήριξη από τη Μονή ακριτικών φυλακίων.
• Ενίσχυση απόρων στρατιωτών και των οικογενειών τους.
• Διοργάνωση διυπουργικών στρατιωτικών σεμιναρίων.
• Αγιασμοί και ομιλίες σε στρατόπεδα, για την πνευματική καθοδήγηση των νέων.
• Ανέγερση ναών σε στρατόπεδα και καθιέρωση ειδικής ακολουθίας και παρακλητικού κανόνα αφιερωμένου στην Πατριδοφιλούσα Παναγία.
• Οργάνωση εκδηλώσεων για ευαισθητοποίηση των στρατευμένων νέων έναντι των κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας.
• Στήριξη στον αγώνα των εγκλωβισμένων και έντονες προσπάθειες για την ανεύρεση των αγνοουμένων.
• Διορατική συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνοποίηση του Κυπριακού.
Επαφές και ποικίλες γέφυρες επικοινωνίας με το σύνοικο
Τουρκοκυπριακό στοιχείο.
• Ομιλία στο Ευρωπαικό κοινοβούλιο για τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού.
• Ο Επίσκοπος Κύκκου είναι ο μοναδικός Κύπριος Ιεράρχης ο οποίος βραβεύθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με το χρυσό μετάλλιο της πόλης για την προσφορά του στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Ιδιαίτερα, επισημαίνεται τέλος, ο πατριωτικός και εθνεγερτικός λόγος του Επισκόπου σε εκατοντάδες ομιλίες του με πρόσφατο παράδειγμα τον πατριωτικό λόγο σε ομιλίες του, πριν από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ
Η Ιεραποστολική και ανθρωπιστική προσφορά της Μονής συνίσταται στα ακόλουθα:
• Οργάνωση κατά καιρούς αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στους ομόδοξους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και σε άλλες μη ορθόδοξες χώρες. Για παράδειγμα μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην Γεωργία, ο οποίος σχεδόν κατέστρεψε ολόκληρη τη χώρα, ο Επίσκοπος Κύκκου βοήθησε τους Γεωργιανούς αδελφούς μας με την οικονομική ενίσχυση ορφανοτροφείων, γηροκομείων και οικοτροφείων και με την αποστολή βιβλίων για τη κάλυψη των αναγκών του Πατριαρχείου Γεωργίας. Βοήθησε επίσης κυπριακές οικογένειες να υιοθετήσουν Γεωργιανά ορφανά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, με κίνδυνο των μελών της αποστολής προμήθευσε με εκατοντάδες τόνους βοήθειας τους Σέρβους αδελφούς μας. Επίσης στήριξε αποστολές σε Αφρική, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία κ.λ.π.
• Ανθρωπιστική βοήθεια στη Σομαλία και οικονομική στήριξη πλημμυροπαθών στόν Καύκασο και των σεισμόπληκτων στο Ιράν.
• Οικονομική στήριξη της ιεραποστολικής προσπάθειας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με οικονομική αρωγή για τη λειτουργία του Πατριαρχικού Σεμιναρίου “Μακάριος Γ’” στην Κένυα και με ενίσχυση των Μητροπόλεων του Πατριαρχείου.
• Χρηματοδότηση ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου στην Αφρική και αποστολή ειδικών οχημάτων για τις ανάγκες των ανθρωπιστικών και ιεραποστολικών αποστολών
• Ανακαίνιση της Μονής του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.
• Χρηματοδότηση της ανακαινίσεως του δημοτικού σχολείου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη.
• Χρηματοδότηση έδρας Ελληνικής γλώσσας στη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας.
• Χρηματοδότηση διδασκάλων Ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Στήριξη ιεραποστολών σε χώρες του τρίτου κόσμου και ιδιαίτερα στην Ινδία και στην Αφρική. Αρκετοί Κυκκώτες μοναχοί μετέβησαν στην Αφρική, όπου υπηρετούν με ζήλο στο τομέα της Ιεραποστολής. Δύο από αυτούς, οι Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ και Καλής Ελπίδος Σέργιος, ανήλθαν σε Μητροπολιτικούς Θρόνους του Πατριαρχείου και εξακολουθούν και σήμερα να υπηρετούν από τα σημαντικά εκκλησιαστικά διακονήματά τους τον λαό της αφρικανικής ηπείρου. Κυκκώτης μοναχός ο σημερινός Επίσκοπος Αθανάσιος εστάλη στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και υπηρετεί ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στη Μόσχα όπου με τη βοήθεια του Επισκόπου Κύκκου ενισχύει τις σχέσεις των Πατριαρχείων, στηρίζει την Ελληνική ομογένεια της Ρωσίας και διδάσκει σε σχολές της εξαρχίας του Ελληνικά, σε εκατοντάδες Ρώσους και Έλληνες ομογενείς.
• Στήριξη και παροχή οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες ποντιακής καταγωγής σε Σταυρούπολη και Κρασναντάρ της Ρωσίας.
• Χρηματοδότηση εξοπλισμού ναών όπου εκκλησιάζονται Έλληνες ποντιακής καταγωγής στη Ρωσσία.
• Φιλοξενία και παροχή υποτροφιών σε παιδιά ποντιακών οικογενειών στη Ρωσία.
• Φιλοξενία και πολύμηνη διαμονή στη Ι.Μ. Κύκκου ορφανών από πολέμους και υπανάπτυκτες χώρες.
• Οργάνωση ανθρωπιστικών αποστολών με εθελοντές και βοήθεια στην Βόρεια Ήπειρο και χρηματοδότηση πλατειών, οδικών έργων και υδροδότησης χωριών στην περιοχή Δίρβης.
• Οργάνωση και αποστολή, με συνοδεία μοναχών, ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη.
• Χρηματοδότηση σπουδών άπορων χριστιανών Παλαιστινίων στην Κύπρο.
• Συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για το Ιράκ. Συντονισμός της Παγκύπριας ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, χρηματοδότηση της αποστολής της με προσωπική συνοδεία εκπαιδευμένου μοναχού της Μονής, ο οποίος διευθέτησε την ασφαλή μεταφορά και διανομή της βοήθειας επί τόπου στους κατοίκους της Βαγδάτης και των περιχώρων της.
• Ανακαίνιση παιδογκολογικής κλινικής στη Βαγδάτη και τμήματος του βομβαρδισμένου πανεπιστημίου της πόλης.
• Συγχρηματοδότηση με Ευρωπαϊκή Ένωση της κατασκευής δύο σχολείων και ενός Νοσοκομείου στις πόλεις Ντουχόκ και Ερπίλ του Βόρειου Ιράκ.
• Οικονομική ενίσχυση διεθνών και τοπικών ιατρικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και στήριξη του έργου τους.
• Οικονομική ενίσχυση νηπιαγωγείων και νοσοκομείων στην Κούβα.
• Οργάνωση και αποστολή εκπαιδευμένων μοναχών και ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές της Σρι-Λάνκα.
• Υιοθέτηση ορφανών και στήριξη ορφανοτροφείων στη Σρι Λάνκα. Αγορά καινούργιων ψαροκάικων σε κατεστραμμένα ψαροχώρια και ανοικοδόμηση νέων κατοικιών για θύματα του τσουνάμι της περιοχής Γκόλ. Στήριξη τοπικών νοσοκομείων με αγορά ιατρικού εξοπλισμού.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Η Ιερά Μονή Κύκκου ίδρυσε στον χώρο του μετοχίου της, στον Αρχάγγελο, το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Αρχάγγελος» που ας σημειωθεί ότι απέσπασε τη διεθνή αναγνώριση και τον έπαινο πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Το Πολιτιστικό αυτό Ίδρυμα της Μονής αποτελείται από τα εξής επιμέρους κέντρα:
1. Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου
2. Κέντρο Θησαυρού Κυπριακής Ελληνικής γλώσσας
3. Μουσείο Ιεράς Μονής Κύκκου
4. Εργαστήρια συντήρησης
5. Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

1. Το Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου ιδρύθηκε το 1986 και έχει ως επίκεντρο των ενασχολήσεων του τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και την προβολή της ιστορίας της Μονής Κύκκου. Για τον λόγο αυτό έχει εκδόσει μέχρι σήμερα πενήντα περίπου αυτοτελείς μελέτες, που σχετίζονται με την κυπριακή μοναστηριολογία, την εκκλησιαστική ιστορία και γραμματεία, τη βυζαντινή τέχνη, τη μουσικολογία, την αγιολογία, την ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης, την κωδικολογία – παλαιογραφία και διάφορα άλλα θέματα. Στο Κέντρο Μελετών λειτουργεί μεγάλη βιβλιοθήκη, που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα βιβλία και περιοδικά και συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό βιβλιοθηκών της Κύπρου και της Ελλάδας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του αναγνωστικού της κοινού. Είναι δε άμεσα συνδεδεμένη με μία δεύτερη βιβλιοθήκη, που λειτουργεί στη Μονή Κύκκου και η οποία είναι εξίσου πλούσια.

2. Το Κέντρο Θησαυρού Κυπριακής Ελληνικής γλώσσας ιδρύθηκε το 1993 και έχει κύριο στόχο του τη συλλογή, συντήρηση και διαφύλαξη των γραπτών μνημείων της ελληνικής γλώσσας στην Κύπρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και τη δημιουργία, με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής λεξικογραφίας, του θησαυρού της Κυπριακής Ελληνικής γλώσσας. Ήδη ο θησαυρός συντάσσεται και όταν ολοκληρωθεί θα ενταχθεί στον καθολικό θησαυρό της ελληνικής γλώσσας. Με βάση αυτό το θησαυρό θα εκδοθεί το Ιστορικό Λεξικό της Κυπριακής Ελληνικής, που θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για γλωσσικά και φιλολογικά θέματα.

3. Το Μουσείο της Μονής το οποίο βρίσκεται στην Κεντρική Μονή, δημιουργήθηκε για να ανταποκρίνεται σε όλες τις επιστημονικές προδιαγραφές και τα διεθνή πρότυπα και εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1998. Ειδικοί μουσειολόγοι το χαρακτηρίζουν ως ένα από τα καλύτερα μουσειακά ιδρύματα της Ευρώπης. Σε αυτό εκτίθενται εκκλησιαστικά είδη, εικόνες, παλαιοί χάρτες, έγγραφα, γκραβούρες, αρχαία αντικείμενα και πολλά άλλα εκθέματα της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου, τα περισσότερα από τα οποία υπήρχαν στη Μονή και φυλάσσονταν στο σκευοφυλάκιο και αμφιοφυλάκιό της. Αρκετά άλλα είχαν συληθεί κατά το παρελθόν από διάφορα μέρη της Κύπρου και διοχετεύτηκαν στο εξωτερικό από όπου ο Επίσκοπος Κύκκου (νυν Μητροπολίτης Κύκκου) μερίμνησε ώστε να αγοραστούν σε πλειστηριασμούς και να επαναφερθούν στο νησί. Οι μαθητές και οι φοιτητές του τόπου μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τις συλλογές του μουσείου την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου μας από το 2800 π.χ μέχρι σήμερα. Συλλογές του μουσείου στέλλονται σε αντίγραφα στο εξωτερικό, όπου γίνεται παρουσίαση και διάδοση σε παγκόσμια κλίμακα της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιά της Κύπρου ενώ ταυτόχρονα μαρτυρούνται με τον καλύτερο τρόπο οι Ελληνικές και χριστιανικές ρίζες του νησιού μας.

4. Εργαστήρια Συντήρησης Τα Εργαστήρια Συντήρησης στεγάζονται σε ένα εντελώς καινούργιο και τεράστιο κτίριο. Είναι τα πλέον σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης στην Κύπρου τόσο από άποψη τεχνικού εξοπλισμού όσο και από άποψη εξειδικευμένων συντηρητών με σπουδές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πλείστοι από τους ειδικούς αυτούς σπούδασαν με υποτροφίες της Μονής.

Τα Εργαστήρια Συντήρησης συνίστανται από τα εξής:
Α’. Τμήματα Συντήρησης:
1. Εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών.
2. Χάρτου (έγγραφα, βιβλία, χειρόγραφα).
3. Ξύλου
4. Μετάλλων
5. Υφασμάτων
6. Χρυσοκεντητικής

Β’. Αρχείο Μουσείου, όπου γίνεται η καταγραφή, η περιγραφή και η φωτογράφηση όλων των κειμηλίων της Μονής. Όλες οι παραπάνω εργασίες καταχωρούνται και σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το Αρχείο υποδιαιρείται στα ακόλουθα μέρη :
1. Εικόνων-τοιχογραφιών
2. Αμφίων
3. Ξυλογλύπτων
4. Λαϊκής Τέχνης
5. Πινάκων-Φωτογραφιών
6. Δώρων και τιμητικών βραβεύσεων της Μονής
7. Χειρογράφων και Εγγράφων
8. Αρχαίας Συλλογής

Εκτός από τα προαναφερόμενα οι δραστηριότητες των Εργαστηρίων Συντήρησης επεκτείνονται σε ανασκαφές, αποκαταστάσεις Μετοχιών της Ιεράς Μονής Κύκκου, αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις μνημείων, επαναπατρισμό έργων τέχνης που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό (κυρίως μετά την τουρκική εισβολή του 1974), συμμετοχή σε εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, διοργάνωση συνεδρίων και εκδόσεις.

5.Σχολή Βυζαντινής Μουσικής
Ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Κύκκου (νυν Μητροπολίτης Κύκκου) έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια και διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής στην Κύπρο. Ίδρυσε πρότυπες σχολές Βυζαντινής μουσικής, στις οποίες προφέρετε δωρεάν φοίτηση στους ενδιαφερόμενους. Αποτέλεσμα είναι πολλοί ναοί στην Κύπρο να επανδρώνονται τώρα με απόφοιτους της σχολής και έτσι η τέχνη της ψαλτικής να συνεχίζεται ενώ ταυτόχρονα να ικανοποιούνται και οι λειτουργικές ανάγκες της Εκκλησίας. Η Μονή χρηματοδοτεί διδασκάλους της Βυζαντινής Μουσικής οι οποίοι μεταβαίνουν στις απομακρυσμένες περιοχές των ορεινών περιοχών της Κύπρου και παρέχουν δωρεά μαθήματα στα παιδιά των χωριών. Ο Επίσκοπος Κύκκου διευθέτησε την αγορά ειδικών μηχανημάτων για μετάδοση της Θείας Λειτουργία κάθε Κυριακή από το Μετόχιο Κύκκου στη Λευκωσία με πρωταρχικό στόχο να ικανοποίηση τις λατρευτικές ανάγκες των εμπερίστατων πιστών οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να έρχονται στη Εκκλησία. Η χορωδία της Ιερά Μονής Κύκκου έλαβε συγχαρητήρια από πολλές αδελφές Εκκλησίες για το έργο που επιτελεί ενώ πολλοί απόδημοι Έλληνες λόγω απουσίας Ορθόδοξου ναού στην περιοχή τους παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής από το Μετόχιο Κύκκου στη Λευκωσία μέσω δορυφορικής μετάδοσης.