«Το παγκοσμίου ευφροσύνης γενέθλιον» της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, της συνυπουργού στο μέγα μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού», τίμησε, με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική λαμπρότητα, ο πιστός λαός της μαρτυρικής μας μεγαλονήσου.
Η εορτή του Γενεσίου της Παναγίας συγκέντρωσε, για άλλη μια φορά, τα πλήθη των πιστών και των ευλαβών προσκυνητών στο μέγα της Κύπρου πνευματικό οχυρό, την πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Κύκκου, «την οποία η πάνσεπτη Εικόνα της Θεομήτορος την περικοσμεί, την περιφρουρεί και την αρωματίζει, κατά τρόπο μυστικό, με τη χάρη και την ευλογία της».
Κλήρος και λαός προσήλθαν στη χαριτόβρυτη και θαυματόβρυτη Εικόνα της Παναγίας της Κυκκώτισσας, για να εναποθέσουν στη Θεοτόκο Μητέρα του Κυρίου την προσευχή τους, να εκζητήσουν «το έλεος, τη συγγνώμη και τη βοήθειά της».
Την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017, παραμονή της Εορτής, στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, πλαισιούμενος από πατέρες της Μονής, κληρικούς της Μητροπόλεως και με πρώτον τη τάξει τον Αγιορείτη Ιερομόναχο π. Αντίπα του Ιβηριτικού Κελλίου της Αγίας Άννης, ο οποίος απέδωσε θαυμασιώτατα και το ψαλλόμενο κατά την αρτοκλασία τροπάριο «Θεοτόκε Παρθένε».
Ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου, ο σεπτός Καθηγούμενος της Μονής και Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως, συμπαραστατούμενος από τον π. Αντίπα, τους πατέρες της Μονής και τους κληρικούς της Μητροπόλεως.
Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός της γεννήσεως της Θεομήτορος, δια της οποίας «προαναγγέλλεται η ενανθρώπηση του Θείου Λόγου και η εν Χριστώ σωτηρία».
«Η θέση της Παναγίας στο μυστήριο της θείας οικονομίας, της έδωκε το προνόμιο να συνδέει μόνη αυτή το ανθρώπινο με το θείο, έτσι, επισημαίνει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, κατέστησε τον Θεό υιόν ανθρώπου και ανέδειξε τους ανθρώπους σε υιούς του Θεού. Από αυτήν ακριβώς τη θεία ιδιότητά της, εκπορεύεται ο ρόλος της μεσιτείας και πρεσβείας της για τους ανθρώπους προς τον Θεό. Οι άνθρωποι έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε ισχυρό προστάτη και υπερασπιστή την Παναγία, που με την παρέμβασή της αποδυναμώνει την επιρροή του κακού», τόνισε.
Από το κήρυγμα του Μητροπολίτη Κύκκου δεν έλειψε η έννοια και ο καημός για τη μικρή μας πατρίδα, σημειώνοντας ότι: «Με συνεχόμενη την ψυχή από την αγωνία και τον πόνο, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης φρικτής δοκιμασίας μας από την αδυσώπητη, εξανδραποδιστική των τούρκων εισβολέων κακουργία, ήρθαμε εδώ, για να παρακαλέσουμε την αειπάρθενο Μητέρα του Κυρίου, την Παναγία, να γίνει για μας, για άλλη μια φορά, η μεσίτρια προς τον Υιό της και Θεό μας, για να τύχουμε του θείου ελέους και να καταπαύσει, επιτέλους, η θύελλα της τουρκικής θεομηνίας και να βγούμε από τη σκιά θανάτου στο υπερήφανο φως της ελευθερίας».
«Σήμερα, που οι εχθροί βρίσκονται, όχι έξω των πυλών, αλλά έχουν ήδη κατασκηνώσει εντός των τειχών και για 43 τώρα χρόνια βεβηλώνουν τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας», θα πρέπει, όπως επεσήμανε ο Κύκκου Νικηφόρος, να κυριαρχήσει η ενότητα και η ομοψυχία και «οπλισμένοι με τα χαλύβδινα όπλα της φιλοπατρίας και της πίστεως στον παντοδύναμο Θεό της δικαιοσύνης και με προστάτιδα Στρατηγό την Παναγία, να συνεχίσουμε την αιματόβρεκτη πορεία μέχρι την τελική νίκη της ηθικής και του δικαίου, μέχρι την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και την επανένωση της πατρίδας μας».
Κατακλείοντας τον μεστό λόγο του, ο Πανιερώτατος, προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν «το έξοχο παράδειγμα της θεοσέβειας και αγιότητας της Παναγίας. Και προϋπόθεση αυτής της μιμήσεως είναι η άσκηση όλων των αρετών της, με τις οποίες ανήγαγε το κατ’ εικόνα στην πιο νοητή του έκφραση».
«Ας τιμήσουμε, λοιπόν, την εύσημη αυτή ημέρα της Γεννήσεως της Θεοτόκου πνευματικά, εσωτερικά, υπαρξιακά και όχι εξωτερικά, εθιμικά, επιφανειακά», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «η αντίσταση στην αμαρτία και η καρποφορία έργων αγαθών, με πρότυπο την Παναγία, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή στο πρόσωπο της πάναγνης Μητέρας του Σωτήρα μας Χριστού».
Aξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι τους πανηγυρικούς ύμνους της μεγάλης αυτής Θεομητορικής εορτής απέδωσαν άριστα τα μέλη του Βυζαντινού Χορού της Ιεράς Μονής Κύκκου.
Ο Λόγος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου εις το Γενέσιον της Θεοτόκου στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Κύκκου στις 8 Σεπτεμβρίου 2017
στον ακόλουθο σύνδεσμο (Βίντεο και κείμενο) http://imkykkou.org.cy/archives/6509