fbpx
Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά (Του Ζακχαίου) - Ζωντανή Μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από το Μετόχι Ιεράς Μονής …

Κυριακή ΙΒ’ Λουκά (10 Λεπρών) - Ζωντανή Μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκ…

Κυριακή Μετά τα Φώτα - Ζωντανή Μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Ιερό…

Τα Αγία Θεοφάνεια του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού - Ζωντανή Μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από το Μετό…

Κυριακή προ των Φώτων - Ζωντανή Μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Ιερ…

ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
2024
Εκκλησία Κύπρου 
Ιερά Μονή Κύκκου 
Ορθόδοξη εκκλησία Κύπρος
Ελληνικά
ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ 2023
Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρου «Το Σύγχρονο Ουκρανικό Ζήτημα και η κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνες επίλυσή του»

Συλλείτουργο και Μνημόσυνο Προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου (Φώτο & Βίντεο)

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αυγή της Τετάρτης, 3 Αυγούστου 1977, όταν η καρδιά του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, του ανθρώπου που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της μικρής μας πατρίδας, έπαψε να κτυπά.

(Δελτίο ειδήσεων Σίγμα)

(Δελτίο ειδήσεων ΡΙΚ)

Στο πλαίσιο αυτό, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, 30 Ιουλίου 2017, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, Αρχιερατικό Συλλείτουργο και το καθιερωμένο επίσημο Μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.




Στο μνημόσυνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Παρευρέθηκαν, επίσης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κάρουλλας, εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, εκ μέρους του Αρχηγού της Αστυνομίας ο βοηθός Αρχηγός Ανδρέας Κουσιουμής, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Προκόπιος Μαυραγάνης, ο τέως Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς και πλήθος κόσμου.


Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, αφού σκιαγράφησε τη «μεγάλη μαρτυρική πορεία» του Εθνάρχη Μακαρίου, τους «αγώνες και τις αγωνίες του», επεσήμανε ότι «ο Μακάριος, υπήρξε μια προσωπικότητα, η οποία δια της μνήμης εξουδετερώνει τον χρόνο και τον θάνατο. Τα τεκμήρια της αθανασίας του, δηλαδή της καταγραφής του στη συλλογική συνείδηση, υπήρξαν τα έργα και οι ημέρες του».


«Σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Μακαρίου και η ενότητα είναι απολύτως αναγκαία. Η εθνική λαϊκή συστράτευση και συμπόρευση είναι όρος επιβίωσης του λαού και της πατρίδας. Με εθνική λαϊκή ενότητα που πρέπει να οικοδομείται, όχι με τη διαγραφή των εθνικών υποθηκών του Μακαρίου και με την παραχάραξη και διαστρέβλωση των πολιτικών του, αλλά με τη διαφύλαξη της αλήθειας», τόνισε.


«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά», είπε ο κ. Ομήρου, «οφείλουμε να στραφούμε προς το Θρονί. Η σημερινή κρίσιμη εθνική συγκυρία, απαιτεί αξιοποίηση του βασικού διαχρονικού μηνύματος του Μακαρίου, που υπήρξε η εμμονή σε στόχους και αρχές, με ανάλογη τακτική που ωστόσο δεν αναιρεί τις βασικές εθνικές επιδιώξεις».



«Η τιμή στον Μακάριο δεν μπορεί να εξαντλείται σε επιμνημόσυνες δεήσεις και επετειακούς λόγους. Απότιση τιμής στη μνήμη του μεγάλου ηγέτη, σημαίνει να αντλούμε παράδειγμα από την αγωνιστική του πορεία και να σηκώνουμε με σεβασμό την κιβωτό με τις εντολές του», σημείωσε, για να υπογραμμίσει ακολούθως ότι «χρέος μας είναι να επιμείνουμε σε λύση που να εγγυάται την ενότητα κράτους και χώρου, την απομάκρυνση των στρατευμάτων και των εποίκων, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του συνόλου του λαού».


«Πέραν της αποτίμησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας των τελευταίων δύο χρόνων», σημείωσε, «εκείνο που πρέπει με ρεαλισμό να διαπιστώσουμε είναι ότι το κηρυχθέν αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα έκλεισε ταυτόχρονα και ένα ιστορικό κύκλο 43 ολόκληρων χρόνων».

«Είναι η ώρα, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μια αξιολόγηση της πορείας όλων αυτών των δεκαετιών, να διαβουλευθούμε συλλογικά, να διευρύνουμε τον αναγκαίο διάλογο και να θέσουμε σε πανεθνική κλίμακα την αναγκαία διαβούλευση. Δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για Κύπρο ελεύθερη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, εγγυητές και κηδεμόνες», πρόσθεσε.


«Αυτή είναι η υπόσχεσή μας και σήμερα προς τον μεγάλο ηγέτη του λαού μας», τόνισε κατακλείοντας τον λόγο του, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής. «Η Κύπρος δεν θα γονατίσει και δεν θα υποκύψει στη βία, στο άδικο και στην αυθαιρεσία. Θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα αποτελέσματα της προδοσίας, της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Θα παλέψουμε μέρα και νύκτα, ωσότου από τα σκοτάδια αναβλύσει φως. Φως άπλετο ελευθερίας»!


 

(Δελτίο ειδήσεων ΑΝΤ1)

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο, το οποίο τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, στον χώρο του ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου στο Θρονί, όπου βρίσκεται ο τάφος του Μακαρίου και στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ετήσιο Μνημόσυνο του Αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου Γ’ στην Ιερά Μονή Κύκκου (Οπτικογράφιση)