Επίσκεψη Λυσιωτών Εκπροσώπων του Δήμου και της Παιδείας, της Κωμόπολης Λύσης στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο

Την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017, πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο ο Δήμαρχος της κατεχόμενης κωμόπολης Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής, μαζί με τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λύσης, καθώς, επίσης, και ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λύσης κ. Ανδρέας Λυσάνδρου με τα Μέλη της Σχολικής Εφορείας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η Σχολική Εφορεία Λύσης, και έγινε γενικότερη ανασκόπηση του Εθνικού μας θέματος.
Η κωμόπολη της Λύσης, όπως είναι γνωστό, με τα γενναία τέκνα της συνέβαλε καθοριστικά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί ο ρόλος και η θυσία του τέκνου της Λύσης Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος υπήρξε Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ και προσέφερε τη ζωή του στον αγώνα της Κύπρου, πολεμώντας μόνος με χιλιάδες Άγγλους στρατιώτες στα βουνά του Μαχαιρά, ώστε να καταστεί θρύλος και υπόδειγμα αυτοθυσίας.Κατά τη συνάντηση, προσέφεραν στον Πανιερώτατο βιβλία, τα οποία έχουν σχέση με τη ζωή, την κοινωνία αλλά και τους αγώνες της κωμόπολης της Λύσης, ιδιαίτερα, στον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59.
Χαρακτηριστική είναι η πιο πάνω φωτογραφία, την οποία πρόσφεραν σε μεγέθυνση στον Πανιερώτατο και απεικονίζει ένοπλους Λυσιώτες, οι οποίοι πολέμησαν και αντιστάθηκαν, κατά την Τουρκική ανταρσία του 1963-64.Ο Πανιερώτατος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επίσκεψη αυτή, έδωσε την υπόσχεση, ότι πάντοτε ευρίσκεται στο πλευρό τους, ως βοηθός και συμπαραστάτης τους στον αγώνα και στις δυσκολίες τους.
Ανταποκρινόμενος ο Πανιερώτατος στη φιλοφρονητική αυτή επίσκεψη των Λυσιωτών εκπροσώπων του Δήμου και της Παιδείας, της κωμόπολης Λύσης, τους πρόσφερε τον πολύτιμο τόμο «Εικών Ανεσπέρου Φωτός», ο οποίος περιλαμβάνει την ιστορία και έγχρωμες απεικονίσεις της Ιεράς Μονής Κύκκου, και το βιβλίο «Θρησκευτικά Μνημεία της Κατεχόμενης Κύπρου», το οποίο αναφέρεται στη βεβήλωση και στις καταστροφές των ιερών μας τόπων και προσκυνημάτων από τους Τούρκους εισβολείς.

|