Ποιμαντική Διακονία

Διευθυντής: Δρ Νίκος Νικολαΐδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, τηλ.: 22390689, τηλεομ.: 22390631.

Μέλη: Λουκάς Παναγιώτου, Ανδρέας Ιωάννου και Βασίλης Βασιλείου τηλ.: 22390647-648, τηλεομ.: 22390762, ηλεκτρονική διεύθυνσις (email): imktdiakonia@yahoo.com

Το Τμήμα Εκκλησιαστικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας συστάθηκε ευθύς αμέσως με την ενθρόνιση και την ανάληψη των καθηκόντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Νικηφόρου στην αρτισύστατη Μητρόπολή μας (13 Μαΐου 2007).

Μέλημα πρωταρχικό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη μας, όπως και για τα άλλα Τμήματα της Μητροπόλεώς μας, υπήρξε η άρτια στελέχωσή του με ικανά και προσοντούχα άτομα.
Παράλληλα, ο Πανιερώτατος, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τις πνευματικές αναγκαιότητες του ποιμνίου του, έδωσε τις δέουσες κατευθύνσεις αλλά και παρέσχε τις πρακτικές διευκολύνσεις, «ίνα ο λόγος του Κυρίου τρέχη και δοξάζηται», κατά τον Απόστολο Παύλο (Β’ Θεσσ. 3, 12), στην Περιφέρειά του.
Στα πλαίσια του καθόλου εκκλησιαστικού και ποιμαντικού έργου, στελέχη του Τμήματος Εκκλησιαστικής Διακονίας, όπως και άλλοι συνεργάτες, κληρικοί και λαϊκοί, επισκέπτονται τη Μητροπολιτική μας Περιφέρεια και είτε κατά τις λατρευτικές συνάξεις είτε σε άλλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις αναπτύσσουν και συζητούν θέματα, τα οποία αφορούν και ενδιαφέρουν τον άνθρωπο ως μέλος της Εκκλησίας και της κοινωνίας.

Το εκκλησιαστικό αυτό έργο απευθύνεται τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά της Δημοτικής, αλλά και στους νέους της Μέσης και Ανώτερης Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στις γυναίκες μέλη της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, με τη σύσταση και λειτουργία Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών σε όλες τις κοινότητες, προκειμένου, τόσο οι γυναίκες που ανήκουν στους Συνδέσμους όσο και άλλες γυναίκες των κοινοτήτων μας να οικοδομούνται πνευματικά με την ακρόαση του λόγου του Θεού και την άσκηση, κατά τρόπο έμπρακτο, του έργου της φιλανθρωπίας. Χριστιανικοί Σύνδεσμοι Γυναικών συστάθηκαν και λειτουργούν και για τις γυναίκες πρόσφυγες, όπως και για τις γυναίκες απόδημες των κοινοτήτων της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας.
Έντονο ενδιαφέρον του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη μας αποτελεί η προσέγγιση και η καθοδήγηση των νέων μας. Για το σκοπό αυτό, εκτός από τις Κατηχητικές Συνάξεις, διοργανώνονται ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδρομές εντός και εκτός της Κύπρου ή πραγματοποιούνται άλλες εκδηλώσεις. Εύγλωττη έκφραση της μέριμνας του Πανιερωτάτου για τους νέους αποτελεί και η διαμόρφωση και λειτουργία δύο υπερσύγχρονων γηπέδων Φούτσαλ στον Πύργο Τηλλυρίας, προκειμένου οι νέοι να καλλιεργούν και το σώμα και το πνεύμα.

Συμβολή στο καθόλου εκκλησιαστικό και πνευματικό έργο της Μητροπόλεώς μας και καθοριστικό παράγοντα αγωγής αποτελεί η έκδοση και δωρεάν κυκλοφορία του περιοδικού «Ενατενίσεις», στο οποίο, εκτός των σημαντικών δραστηριοτήτων του Πανιερωτάτου και της Μητροπόλεώς μας, φιλοξενούνται και κείμενα με περιεχόμενο εποικοδομητικό, επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό.