Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Κυριακή Δ’ των Νηστειών (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετ…

Ακολουθία των Χαιρετισμών – Δ΄ Χαιρετισμοί. Άμεση Μετάδοση από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Άγιος Π…

Κυριακή Γ’ των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετόχι …

Ακολουθία των Χαιρετισμών - Γ΄ Χαιρετισμοί - Άμεση Μετάδοση από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Άγιος…

Κυριακή Β΄ των Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου Παλαμά) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετόχι …

ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
2024
Εκκλησία Κύπρου 
Ιερά Μονή Κύκκου 
Ορθόδοξη εκκλησία Κύπρος
Ελληνικά
ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ 2023
Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρου «Το Σύγχρονο Ουκρανικό Ζήτημα και η κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνες επίλυσή του»

Απονομή Ανώτατου Παράσημου στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ο εορτασμός των 10 χρόνων από της ανασύστασης της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής. Η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την εορτή του οσίου Ησαΐου, κτήτορος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Ελεούσας του Κύκκου. Ταυτόχρονα, την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Με την ευκαιρία αυτή του εορτασμού, τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου και πάντων των Ρώσων Αγίων, ο οποίος ανεγέρθηκε στον περίβολο του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Μητροπόλεως Ταμασού, και την επαύριο τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας και έλαβαν μέρος οι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος, Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, Βόστρων κ. Τιμόθεος και Κορίνθου κ. Διονύσιος, όπως και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος και Αμαθούντος κ. Νικόλαος.

Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, αφού ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς του Αρχιερείς και ευλόγησε το πλήρωμα της Εκκλησίας, έκαμε ιδιαίτερη μνεία στον Μητροπολίτη μας κ. Νικηφόρο, θέλοντας και με τον τρόπο αυτό να του εκφράσει τα αισθήματα της υιικής αγάπης και του σεβασμού του, για όλα όσα ο Πανιερώτατος κ. Νικηφόρος του προσέφερε. Συγκεκριμένα στην προσφώνησή του ο κ. Ησαΐας ανέφερε:
«Επιτρέψτε μου, όμως, σήμερα, ιδιαιτέρως και εξιδιαζόντως, να τιμήσω ένα σημαντικό άνθρωπο, που έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην πνευματική μου πορεία και ζωή και με την έμπρακτη αγάπη του οποίου και τις νουθεσίες και τις συμβουλές του βρίσκομαι σήμερα εδώ.

Γι’ αυτό θα παρακαλέσω τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, τον πνευματικό μου πατέρα, κ. Νικηφόρο να προσέλθει εδώ δίπλα μου, για να τον ευχαριστήσω δημόσια που με ανέθρεψε πνευματικά, έγινε ο κτήτορας της Μητροπόλεώς μας και εδώ και 10 χρόνια στηρίζει την Μητρόπολη, για 27 χρόνια στηρίζει εμένα και αποτελεί για μένα παράδειγμα έμπνευσης ταπεινής ποιμαντικής διακονίας. Αυτός με έμαθε να αγαπώ χωρίς να ζητώ, με έμαθε να προσφέρω και να ξεχνώ, με έμαθε, ότι η πίστη προς τον Θεό, η προστασία της οικογένειας και η υπεράσπιση της πατρίδας είναι οι τρεις αρχές, πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται ο Ορθόδοξος Επίσκοπος. Με έμαθε, ακόμη, να τιμώ τον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας μου, γιατί μόνο μέσα από αυτά μπορεί να έχει μέλλον ο τόπος τούτος, να διεκδικήσουμε δηλαδή την ελευθερία, ναι μέσα από τον λόγο μας τον διαμαρτυρόμενο για την αδικία αλλά και μέσα από τον πολιτισμό μας με τη συντήρηση και διάσωσή του.

Γέροντα, δε θέλω να πω περισσότερα, αλλά επιτρέψτε μου σήμερα και δημόσια, μετά και από απόφαση της Θρονικής Επιτροπής και του κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως, και τυπικά, γιατί ουσιαστικά είστε, να σας ανακηρύξουμε Μέγα Ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, να ζητήσουμε να συνεχίσετε να ενδιαφέρεστε και να προσεύχεστε για μας. Να μην αφήσει ο πονηρός να πέσουμε σε λάθη, που θα πληγώσουν την Εκκλησία, αλλά πάντοτε να δοξολογούμε το όνομα του Θεού και να τιμούμε την Εκκλησία της Κύπρου.
Γέροντα, επιτρέψτε μου να σας κοσμήσω με το Ανώτατο Παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, τον Σταυρό του Αγίου Ηρακλειδίου και του Παντοκράτορα ημών Ιησού Χριστού».

Στη συνέχεια, εκ μέρους του Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Πυλιώτης ανέγνωσε το σκεπτικό της απονομής του Ανωτάτου Παρασήμου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής προς τον Μητροπολίτη κ. Νικηφόρο, ως εξής:
«Η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής αναγνωρίζουσα την πολύμορφον προσφοράν και τη συμβολή του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου εις το έργον της Ιεράς Μητροπόλεως, απονέμει αυτώ το Παράσημον του Προστάτου και Πολιούχου αυτής και Πρώτου Επισκόπου των Ταμασέων και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ηρακλειδίου του θαυματουργού. Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας 10.9.2017».

Ο Πανιερώτατος κ. Νικηφόρος, αντιφωνώντας, με μεστό και λακωνικό λόγο, ανέφερε τα εξής:
«Ο Μητροπολίτης Ταμασού, αγαπητός εν Χριστώ Αδελφός και αγαπητό εν Χριστώ τέκνο, μας έχει συνηθίσει μ’ αυτές τις εκπλήξεις, αλλά η σημερινή μέρα ανήκει στον ίδιο, που άγει τα ονομαστήριά του. Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ, για να συλλειτουργήσουμε. Να μοιραστούμε τη χαρά του και να την πολλαπλασιάσουμε. Γιατί μοιρασμένη χαρά, διπλή χαρά. Εύχομαι, άγιε Αδελφέ, η Υπεραγία Θεοτόκος να σας χαρίζει υγεία και μακροζωία. Πάντοτε να σας διατηρεί εν ακμή υγείας σώματος και πνεύματος προς δόξαν της Εκκλησίας μας. Νάστε καλά και χρόνια πολλά».