Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Κυριακή E΄ των Νηστειών (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετ…

Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου - Άμεση Μετάδοση από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Άγιος Προκόπιος (Πα…

Κυριακή Δ’ των Νηστειών (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετ…

Ακολουθία των Χαιρετισμών – Δ΄ Χαιρετισμοί. Άμεση Μετάδοση από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Άγιος Π…

Κυριακή Γ’ των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετόχι …

ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
2024
Εκκλησία Κύπρου 
Ιερά Μονή Κύκκου 
Ορθόδοξη εκκλησία Κύπρος
Ελληνικά
ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ 2023
Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρου «Το Σύγχρονο Ουκρανικό Ζήτημα και η κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνες επίλυσή του»

Τελετή Επαναπατρισμού 173 Θρησκευτικών Κειμηλίων Μόναχο, 16 Ιουλίου 2013.

Δεκαεπτά χρόνια (Μάρτιος 1997) μετά απο την κατάσχεση τους απο τα υποστατικά του Τούρκου αρχαιοκάπηλου A. Dikmen και εννέα χρόνια σκληρών δικαστικών αγώνων, παραδόθηκαν απο τις Γερμανικές αρχές στην Εκκλησία της Κύπρου και την Μαρωνίτικη, 173 κειμήλια μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας.

Στην σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αστυνομίας του Μονάχου, έλαβαν μέρος η υπουργός Δικαιοσύνης του Βαυαρικού καντονίου κ. B Merk, ο διευθυντής της Αστυνομίας του Μονάχου κ. Dathe, εκπρόσωποι της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου. Eκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, η πρόξενος της Κύπρου στο Βερολίνο κ. Ε. Παπανικολάου, ο επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στο Μόναχο κ. C. Horn, ο δικηγόρος κ. E. Engbers και η Διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων κ. Δ. Πηλείδου η οποία και χαιρέτησε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας την εκδήλωση.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QNUXFZ5Ysnc&w=640&h=360]

Εκ μέρους των Γερμανικών αρχών σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η υπουργός Δικαιοσύνης κ. B. Merk η οποία εξέφρασε την μεγάλη της συγκίνηση για τον επαναπατρισμό των 173 κυπριακών κειμηλίων και την ευχή για την σύντομη επιστροφή των υπολοίπων των οποίων η ταυτοποίηση βρίσκεται εν εξελίξει.

Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου απηύθυνε ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος. Αφού ευχαρίστησε τις Γερμανικές αρχές για την εκδήλωση παράδοσης των κειμηλίων εξέφρασε την ευχή το γεγονός αυτό να αποτελέσει την απαρχή για στενότερη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γερμανίας στο τομέα τη πάταξης του παράνομου εμπορίου εκκλησιαστικών αγαθών. Υπογράμμισε την προσδοκία της Εκκλησίας για τον σύντομο επαναπατρισμό και των υπολοίπων 80 περίπου κειμηλίων καθώς και το γεγονός ότι το τέλος της οδύσσειας των θρησκευτικών θησαυρών δεν είναι ο επαναπατρισμός τους αλλά η επανατοποθέτηση τους στους χώρους λατρείας απο όπου και αφαιρέθηκαν. Τούτο θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου απο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας.

Τις επόμενες μέρες και κατόπιν ειδικής συσκευασίας, θα ταξιδέψουν για την Κύπρο τα 173 έργα τέχνης τα οποία κλάπηκαν απο πενήντα περίπου κατεχόμενα χριστιανικά μνημεία του τόπου μας μετα την Τουρκική εισβολή. Ψηφιδωτά απο την Παναγία της Κανακαριάς (6ος αι.-Λιθράγκωμη) τοιχογραφίες απο τον ναό του Αντιφωνητή (15ος αι.-Καλογραία), την Αγία Σολομωνή (8ος αι.-Κώμα του Γιαλού), την Παναγία την Περγαμιώτισα (14ος αι.-Ακανθού), βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, κ.α.. Τρείς απο τις εικόνες ανήκουν στην Μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου και άλλες δύο μαζί με μία τοιχογραφία του Αγίου Ιγνάτιου του Θεοφόρου (Παναγία Αψινθιώτισσα-Συγχάρι) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Για τα άλλα ογδόντα περίπου αντικείμενα συνεχίζεται η διερεύνηση και ταυτοποίηση τους απο ειδικούς επιστήμονες που όρισε το εφετείο του Μονάχου. Απο αυτά τα μισά είναι κυπριακές προϊστορικές αρχαιότητες. Η απόδοση τους θα γίνει μετα την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zZsR75kzIP4&w=640&h=360]

Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη και σπουδαιότερη υπόθεση επαναπατρισμού κυπριακών κειμηλίων μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 τόσο για τον αριθμό αλλά και την μεγάλη αξία των έργων. 

Στην όλη πορεία της υπόθεσης συμμετείχαν απο την γερμανική πλευρά, η Αστυνομια και η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου, ενώ εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Α’, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, η Γενική Εισαγγελία Κύπρου ( κ. Στέλλα Ιωαννίδου, κ. Γιαννάκης Λαζάρου), η Αστυνομία Κύπρου, ο Βυζαντινολόγος κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου, η κ. Τασούλα Χατζητοφή πρώην πρόξενος της Κύπρου στην Χάγη, και ο πρώην συνεργάτης του A. Dikmen ολλανδός κ. M. Van Rijn. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε στα Γερμανικά δικαστήρια ο έγκριτος δικηγόρος κ. Enno Engbers.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Θεοφιλέστατος επέδωσε στην υπουργο κ. B Merk αναμνηστικά δώρα εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου καθώς και στους υπόλοιπους γερμανούς αξιωματούχους.

Αρθρο και Φωτογραφίες: Γραφείο Εκκλησίας Κύπρου στις Βρυξέλες