Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Απευθείας Μετάδοση Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας

Κυριακή E΄ των Νηστειών (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετ…

Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου - Άμεση Μετάδοση από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Άγιος Προκόπιος (Πα…

Κυριακή Δ’ των Νηστειών (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετ…

Ακολουθία των Χαιρετισμών – Δ΄ Χαιρετισμοί. Άμεση Μετάδοση από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου, Άγιος Π…

Κυριακή Γ’ των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως) - Ζωντανή Μετάδοση Θείας Λειτουργίας από το Μετόχι …

ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
2024
Εκκλησία Κύπρου 
Ιερά Μονή Κύκκου 
Ορθόδοξη εκκλησία Κύπρος
Ελληνικά
ΤΑΞΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ 2023
Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρου «Το Σύγχρονο Ουκρανικό Ζήτημα και η κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνες επίλυσή του»

Θεοφάνεια 2013 «Βάλτε ξανά τον Επιφανέντα Χριστό στο κέντρο της ζωής σας»

Με την αρμόζουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και την δέουσα μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία, η εορτή των Θεοφανείων.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=bFxYDMmOPgA?rel=0]
Το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, εψάλλει ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, συμπαραστατούμενου από αδελφούς της Μονής.

Στην συνέχεια εν πομπή μετέβησαν στους παρακείμενους κήπους του Μετοχίου και στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό, καθαγίασε τα ύδατα στο σιντριβάνι των κήπων και έρανε με αγιασμό τους παρισταμένους πιστούς.
Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων παρακολούθησαν πλήθος πιστών, που είχαν από νωρίς λάβει θέσεις σε διάφορα σημεία γύρω από την εξέδρα, καθώς και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση.
 Ο Μητροπολίτης Κύκκου, στον σύντομο λόγο του, αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός της Θεϊκής Επιφάνειας και της φανερώσεως του Τριαδικού Θεού στους ανθρώπους, κατά την βάπτιση του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό, καθώς και για την θέσπιση και την σημασία του «εισαγωγικού μυστηρίου» του βαπτίσματος στην ζωή μας.
Πρόσθεσε, ακολούθως, ότι «με την βάπτιση Του, ο Χριστός, φώτισε το γένος των ανθρώπων και του άνοιξε διάπλατα τον δρόμο της λυτρώσεως και της ανακαινίσεως και της αιώνιας ζωής και Βασιλείας Του και η αιώνια Βασιλεία του Θεού δεν προσδιορίζεται χρονικά ή τοπικά. Η αιώνια Βασιλεία του Θεού είναι μια νέα δυνατότητα στον άνθρωπο, είναι ένας νέος τρόπος ζωής που κυριαρχείται όχι από το σκοτάδι αλλά από το φως, όχι από το μίσος αλλά από την αγάπη, όχι από την υπερτροφική επικράτηση του εγώ αλλά από την ταπεινοφροσύνη, όχι από τον φόβο του θανάτου αλλά από την ελπίδα της Αναστάσεως».
 «Ας ανοίξουμε και εμείς λοιπόν τις πόρτες της ψυχής μας για να εισέλθει και να κατοικήσει μέσα σ’ αυτή ο ίδιος ο Χριστός που είναι το αληθινό φως της θεογνωσίας για να μας γεμίσει με σύνεση και σοφία ώστε και η δική μας, του καθενός μας η ζωή, να κυριαρχείται από την αγάπη, την ταπείνωση, την ανοχή, την συγνώμη, την μακροθυμία, την επιείκεια και την πραότητα», τόνισε.
Ο Πανιερώτατος ευχήθηκε τα φετινά Θεοφάνεια να καταστούν για τον καθένα μας «ένας σταθμός, μια αληθινή αναγέννηση, ηθική και πνευματική, γιατί μόνο έτσι θα καταστούμε άξιοι της αγάπης του Θεού και της αιώνιας Βασιλείας Του». Εξέφρασε, παράλληλα, την βεβαιότητα ότι μέσα από αυτή την κατάκτηση «ο επιφανής Θεός θα φανεί ίλεως και θα δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας και η ακρωτηριασμένη σήμερα πατρίδα μας θα λυτρωθεί από τα δεινά της και σύντομα την μακρά Παρασκευή των εθνικών μας παθών θα διαδεχθεί η Ανάσταση».
 Τέλος, ο Κύκκου Νικηφόρος, ευχήθηκε «το έτος αυτό να είναι έτος αναστροφής της οικονομικής κρίσεως, να εκλείψει διαπαντός και τούτο θα γίνει αν η ζωή μας παύσει να είναι ανθρωποκεντρική και γίνει Χριστοκεντρική και θα γίνει Χριστοκεντρική αν τοποθετήσουμε ξανά τον Επιφανέντα, σήμερα, Σωτήρα Χριστό στο κέντρο της ζωής μας».